• otoelektronik.com | Kardeşler Oto Elektronik Tescili altındadır.

  • ABS TAMİRİ

    ABS TAMİRİ

    Kaygan bir yolda bir arabayı acele etmek çok zor olabilir. Kilitlenmeyi önleyici fren sistemleri (ABS) bu bazen sinir bozucu olaydan büyük sıkıntı çekiyor. Aslında, kaygan yüzeylerde, profesyonel sürücüler dahi ABS olmadan ortalama bir sürücü olarak ABS gibi hızlı bir şekilde duramaz.

    ABS çoğu araçta hemen hemen standart bir donanım haline geldi. Algılayıcılar, bir tekerleğin durduğunda, en azından araç ileri hızda olduğunda-frenlerin o tekerlekteki mevcut çekişi aşırı etkilediğini söyler. Daha sonra bilgisayar bir hidrolik valfı yönlendirerek bir miktar fren sıvısı basıncını tekerleğin üzerine tekrar döndürmesini sağlar.

    Bu işlem, araç duruncaya veya fren pedalından ayağınızı kaldırana kadar saniyede birçok kez tekrarlar. Kontağı çevirdikten sonra ABS bilgisayarı açılışta otomatik test yapar. Eksik bilgi olduğunu ya da bir hidrolik pompa ya da valfin yanıtı olmadığını fark ederse, gösterge üzerindeki ABS uyarı ışığını aydınlatır. ABS, düzgün çalışan bir geleneksel fren sistemine güvenir.

    ÇALIŞMA PRENSİBİ

    Kilitlenmeyi önleyici frenlerin arkasındaki teori basittir. Bir kayma tekerleği (lastiğin temas yamasının yola göre kaymasıdır), kaymaz tekerleğe göre daha az çekiş gücüne sahiptir. Eğer buzda tıkılıp kaldıysanız, tekerlekleriniz dönüyorsa çekişiniz olmadığını biliyorsunuzdur. Bunun nedeni, temas yamacının buza göre kaymasıdır (bkz. Frenler: Sürtünme Daha Fazla Nasıl Çalışır? ). Kilitleme esnasında tekerleklerin kaymasını önleyerek, iki yönlü kilitlenmeyi önleyici frenler size avantaj sağlar: Daha hızlı durursunuz ve dururken direksiyon hakim olursunuz.

    ABS IŞIĞI YANARSA

    Eğer ABS ışığınız yanıyorsa, araç kontağını kapatıp yeniden çalıştırın. Bazı durumlarda sadece geçici bir arıza sinyali olabilir. Ne de olsa elektronik bir alt yapı ile çalışmaktadır. Eğer yeniden çalıştırdığınızda halen ABS ışığınız yanıyorsa servise götürmeniz gerekmektedir.

    ABS GERÇEKTEN ÇALIŞIRMI ?

    Kilitlenmeyi önleyici frenler gerçekten daha iyi durdurmanıza yardımcı olur. Tekerleklerin kilitlenmesini önler ve kaygan yüzeylerde en kısa durma mesafesini sağlarlar. Ancak gerçekten kazaları önlüyorlar mı? ABS sistemlerinin etkinliğinin gerçek ölçüsüdür.

    Otoyol Güvenliği Sigorta Enstitüsü (IIHS) ABS’li araçlarda daha fazla veya daha az ölümcül kazalara karışan olup olmadığını belirlemek için çalışırken birkaç çalışmalar yürütmüştür. 1996 yılında yapılan bir araştırmada, ABS ile donatılan araçların ölümsüz kazalara karışmayan araçlara oranla daha az yer aldıkları ortaya çıkıyor. Araştırma, ABS’li otomobillerin, diğer araçların sakinlerine kaza tehlikesi vermesine rağmen ABS otomobilinin sakinlerine, özellikle de tek araç kazalarına, kazalar açısından ölümcül olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtti.

    Bunun sebebi hakkında çok fazla spekülasyon var. Bazı insanlar, ABS donanımlı otomobillerin sürücülerinin frenleri pompalayarak veya sistemin titremesini hissettiklerinde frenleri bırakarak ABS’yi yanlış kullandıklarını düşünüyorlar. Bazı insanlar, ABS panik durdurma sırasında yönlendirmek için izin verdiğinden, daha fazla kişi yoldan çıkıp çarpıştığını düşünüyor.

    Daha yeni bazı bilgiler, ABS otomobiller için kaza oranının arttığını gösterebilir ancak hala ABS’nin genel güvenliği arttırdığına dair hiçbir kanıt yoktur.